Revalidatie herstel

Even een story telling.

Hoe is in & outdoor sport ontstaan.

ME virus

We gaan terug naar 1989 op mijn 19e jaar ging ik al vroeg les geven op het CLA, het Lyceum in Almelo, daarna studeerde ik af en werd leraar in het voortgezet onderwijs. Ik kreeg het ME virus, volledig uitgeput, ontstekingen in spieren en gewrichten, een falend immuunsysteem. Maar ik was niet somber, leraar zijn voelde als mijn roeping en passie... toch was dat niet waar mijn levenswerk me naar toe zou brengen, na volledig in de WAO en na een aantal jaren ziek thuis te zijn , vergelijk het met het long covid virus nu,  kwam ik door de aandacht van mijn  internist op het heldere idee om te gaan voor mijn passie. Bewegen voor speciale doelgroepen. Hoe dan ook. Ik startte in 2005 op Papendal en bij sportbedrijf Arnhem en werkte mijn bedrijf uit met hulp van het UWV naar mijn sportbedrijf welke op 7 maart 2007 bij de kvk is ingeschreven. 

Long Covid

En toen kreeg ik voor de derde keer Corona. Wat er ook gebeurde ik zou niet de fouten maken die ik had gedaan jaren terug, ik zou veel meer gaan VOELEN. Herstellen van een ziekte is zorgen dat je omgaat met jezelf, met je beperkte energie en dat je doorbloeding op gang blijft. Leer omgaan met een rug, heup of knie blessure, een chronische ziekte, een burnout, ga bewegen bij of na  kanker, leer omgaan met tegenslagen, met teleurstellingen. Start zsm je beweegprogramma en tune in op je nieuwe fase.

De overgang/ het vrouwen hart; eten als medicijn 

Ook wanneer je in de overgang bent gekomen staat je leven soms op de kop. De ene fladdert er makkelijk doorheen de ander weet niet wat er gebeurt. Als ervaringsdeskundige en mindfull based cognitieve therapeut bied ik daarom nu ook 8 weekse training aan om lichter te leven en kwaliteit terug te krijgen.  De boekwerken van Cardiologe Janneke Wittekoek over het vrouwenhart en Drs Dorenda van Dijken over de overgang helpen je op weg. Bewegen en de juiste voeding zal je zeker ondersteunen om door deze fase in het leven te komen en niet te veel kilo's aan te komen.

Trainen na kanker

Beweeg mee met nieuwe inzichten en mogelijkheden. In & outdoor sport werkt daarom samen met de Stichting Tegenkracht waar ook een financiele sten kan worden aangevraagd en houdt haar kennis bij via oncologie en fitness. De laatste bijscholing in  februari 2024 laat zien dat door 1x per week te sporten de overlevingskans met 33% wordt verhoogd. ( bron: Koen Bakker, start2move)

Het effect: Spierkracht behouden na chemo , spiermassa verbeteren,  botconditie en bot gezondheid cellen gezond houden, mobiliteit en proprioceptie verbeteren. Door bijvoorbeeld te kiezen voor vaste apparaten om zo evenwicht en disbalans tegen te gaan en hierdoor  het bindweefsel weer sterker belastbaar te maken.

Samen met de client wordt er een 1:1 programma gemaakt. 1 tot 3 x per week trainen. Waarbij 1 x samen en 2 x een thuis programma wordt aangeboden met cardio en kracht. Een programma met structuur en regelmaat om zo het chemobrein, indien dit aan de orde is, te trainen om de cognitieve functies te verbeteren. Om bij borstkanker bijvoorbeeld de mobiliteit in het schoudergewricht te vergroten. Afhankelijk van de kankervorm en therapie wordt er vanuit de behoefte van de sporter een plan op maat gemaakt. 

Wat is het gezondheidseffect?

Revalideren betekent opbouwen naar kwaliteit van leven binnen je mogelijkheden.

Juist bij in & outdoor sport: Samen gaan we kijken bij een intake gesprek, ( deze kost 25,00) wat bewegen voor je/u betekent en kijken we waar we aan kunnen werken , stap voor stap. Waarbij we rekening houden met littekenweefsel, vermoeidheid, bloedarmoede en evenwichtsproblemen.

  • Zijn het plyometrische oefeningen om weer kracht in een enkel te krijgen om terug te kunnen keren in het voetbal team?
  • Is het opbouwen vanaf een nulpunt en stap voor stap  weer bouwen ?
  • Is het rustig wandelen met rust momenten, met balans oefeningen , met stokken, langzaam verder kunnen lopen?
  • Is het anders bewegen , anders kijken naar mogelijkheden en beperkingen.
  • Alleen of samen in een kleine groep in beweging komen en aan je eigen gemiddelde trainen. Omdat het het waard is en je kwaliteit van leven vergroot !
  • De overgang heeft grote invloed op het vrouwenhart, het is belangrijk om goed te leren voelen en je getallen te kennen. 
  • Na oncologische fysio in het ziekenhuis kan je verder sporten, juisgt doorgaan met je meters maken ( + via de stichting Tegenkracht ).
  • Maak daarom een afspraak voor een personal training,  versterk je immuunsysteem door ook mentaal aan de slag te gaan en volg het light of jaar traject fit in balans dmv Breingeluk. www.breingeluk.nl